Tarta z karmelizowanymi gruszkami
Składniki
- Ciasto kruche:
- 400 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- Karmelizowane gruszki:
- 1 kg gruszek
- 100 g cukru
- 50 ml wody
- 50 g masła
Instrukcje
Składniki na kruche ciasto zagnieść, podzielić na 2 części - większą i mniejszą. Większą wylepić formę do tarty (średnica ok. 30 cm) i włożyć do lodówki, mniejszą owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika.
Gruszki obrać, pokroić w kostkę lub plasterki. Na patelnię wsypać cukier, wlać wodę i gotować, aż woda wyparuje, a cukier zmieni kolor na bursztynowy. Dodać masło, a po chwili wrzucić gruszki i smażyć około 15 minut, aż sok częściowo odparuje.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, włożyć formę i podpiec spód przez 10 minut. Gotowe gruszki wyłożyć równomiernie na spód. Drugą część ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na gruszki. Włożyć do piekarnika i piec przez 30 minut, aż wierzch będzie zarumieniony.