Ciasto bananowo-kakaowe z borówkami, orzechami i mielonymi migdałami
Składniki
- 4 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 150 g mąki orkiszowej
- 150 g mielonych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 12 daktyli
- 2 łyżki brązowego cukru
- pół szklanki orzechów włoskich
- pół szklanki borówek
- 100 g oleju kokosowego
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżki kakao
Instrukcje
Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić. Banany rozgnieść widelcem, dodać cukier, roztrzepane jaja oraz rozpuszczony olej kokosowy. Wymieszać. Daktyle drobno pokroić lub zmiksować blenderem, dodać do bananów. Do miski przesiać mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i kakao. Wymieszać i dodać do mokrej mieszanki razem z orzechami. Wszystko dokładnie wymieszać. Przelać do keksówki wyłożonej papierem, na wierzch poukładać borówki delikatnie wciskając w ciasto i piec w 180° C przez 45-50 min do suchego patyczka. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.