
Ciasto cynamonowe ze śliwkami
Składniki
- 180 g mąki pszennej
 - 60 g mąki ziemniaczanej
 - 2 jaja
 - 125 g masła
 - 120 g cukru
 - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 90 g jogurtu greckiego lub śmietany 18%
 - 1 łyżeczka cynamonu
 - 1 cukier waniliowy
 - ok. 500 g śliwek pokrojonych w ćwiartki
 - Lukier:
 - pół szklanki cukru pudru
 - 2 łyżki ciepłej wody
 
Instrukcje
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Dodawać jajka cały czas miksując. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cynamon przesiać do miski i wymieszać. Do mokrych składników wsypać połowę suchych oraz jogurt lub śmietanę, wymieszać. Wsypać pozostałą mąkę i wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć ćwiartki śliwek. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec przez 45-55 minut. Sprawdzić za pomoca suchego patyczka czy ciasto jest upieczone. Cukier puder wsypać do miseczki i utrzeć grzbietem łyżki z wodą. Po upieczeniu ostudzić i polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
















