Ciasto cynamonowe ze śliwkami
Składniki
- 180 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 2 jaja
- 125 g masła
- 120 g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 90 g jogurtu greckiego lub śmietany 18%
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 cukier waniliowy
- ok. 500 g śliwek pokrojonych w ćwiartki
- Lukier:
- pół szklanki cukru pudru
- 2 łyżki ciepłej wody
Instrukcje
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Dodawać jajka cały czas miksując. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cynamon przesiać do miski i wymieszać. Do mokrych składników wsypać połowę suchych oraz jogurt lub śmietanę, wymieszać. Wsypać pozostałą mąkę i wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć ćwiartki śliwek. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec przez 45-55 minut. Sprawdzić za pomoca suchego patyczka czy ciasto jest upieczone. Cukier puder wsypać do miseczki i utrzeć grzbietem łyżki z wodą. Po upieczeniu ostudzić i polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.