Ciasto czekoladowe z gruszkami
Składniki
- 3/4 szklanki mąki
- 100 g mielonych migdałów
- 1 budyń czekoladowy
- 3 łyżki kakao
- pół szklanki brązowego cukru
- 150 g masła
- 3 jaja
- po pół łyżeczki sody i proszku do pieczenia
Instrukcje
Do miski wrzucić miękkie masło i cukier i ucierać, aż cukier częściowo się rozpuści. Następnie dodawać po 1 jajku cały czas miksując. Dodać mielone migdały, zmiksować i dodać pozostałe składniki. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszki obrać, usunąć końce i powtykać w ciasto szypułkami do góry. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 45 minut. Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.