Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką
Składniki
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 4 łyżki cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 2 jaja
- szczypta soli
- 2-3 jabłka
- Kruszonka:
- 3/4 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 3-4 łyżki masła
Instrukcje
Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i mąki i wymieszać. Odstawić na 10 minut, aż zaczyn urośnie.
Do miski przesiać mąkę, wymieszać z cukrem, solą, wlać zaczyn i wbić jajka. Wymieszać. Dodać roztopione masło i wyrabiać ciasto około 15 minut, aż zacznie odchodzić od ręki. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około godzinę.
Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą, ugniatając i robiąc grudki.
Ciasto po wyrośnięciu uderzyć pięścią i ugniatać kilka minut. Wyłożyć do formy o średnicy 25-26 cm wyłożonej papierem, ułożyć kawałki jabłek i posypać kruszonką. Odstawić na 30 minut, żeby jeszcze raz urosło. Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Mniam pychota ? ja do ciasta dodałam pół szklanki cukru i po przełożeniu ciasta do formy odstawiłam jeszcze na chwilę do ponownego wyrośnięcia.
Bardzo fajny przepis, jabłka posypałam cynamonem 🙂
Jaka wielkość tortownicy ?
Tortownica 25-26 cm. Już zaktualizowałam przepis 🙂
Super bardzo smaczny
Wyszło pycha tylko dlaczego przy tortownicy 26cm ciasto uciekło na zewnątrz?
Ciasto najwidoczniej za bardzo urosło 🙂 Następnym razem proszę spróbować w większej tortownicy. Pozdrawiam!
swietny przepis tylko jakim cudem z podanej ilości wyszło Pani tyle kruszonki jak na zdjeciu??
W przepisie była podana zbyt mała ilość mąki. Już poprawiłam, dziękuję za zwrócenie uwagi 🙂
dobre, wilgotne dzięki owocom i minimalnie słodkie ciasto {poza kruszonką oczywiście}, nie zmieniłam składu, ale u mnie piekło się ponad godzinę-wpisuję je do ulubionych! pozdrawiam
Drożdżowe ciasto wyrobiłam bez jajek z uwagi na osobę z dietą owa . Wyszło dobrze. Od zawsze wyrabiam bez zaczynu. I równie dobrze rośnie
. drożdże cukier mleko,mieszam, następnie mąka, później margaryna roztopiona. Wyrabiam jak pani. Rośnie . Znów wyrabiam. I na blachę. Potem krusze biszkopty na ciasto. Jabłka. Rośnie i do pieca .jest ok. Bez jajek równie dobrze rośnie,smakujet.pozdrawiam
Przy korzystaniu z suchych drożdży postępuje się tak samo, jak w przypadku świeżych, zmniejszając tylko ich wagę o polowe?
W przypadku suchych drożdży nie trzeba robić zaczynu, wystarczy wsypać drożdże do mąki i wymieszać, przeliczając odpowiednio ilość. W tym wypadku 25 g świeżych drożdży to 7-8 g suchych.
Do kruszonki dodałam cynamon, zamiast do jabłek
Ciasto luźne czy mam dodac wiecej maki
Ilość mąki jest podana w przepisie. Proszę robić według przepisu, a na pewno się uda 😉
Pyszna, teraz robię z śliwkami. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam
Kruszonka
Świetny przepis na drożdżowy z jabłkami,placek wyszedl na normalnej dużej blaszce tak wysoki ,że aż w szoku byłam I jest przepyszny.
Bardzo się cieszę 😉
A jak wyrabiam ciasto robotem planetarnym to 7 min starczy chyba. Jutro będę piekła.
Właśnie zrobiłam, pychotka rozpływa się w ustach. Super przepis. Dziękuję I pozdrawiam.?
Świetny przepis na drożdżowy z jabłkami,placek wyszedl na normalnej dużej blaszce tak wysoki ,że aż w szoku byłam I jest przepyszny.
Super przepis i pyszne ciasto wyszło 🙂
To ciasto ,to drozdzowa BAJKA ! Dziekuje za przepis !
Super ciasto ale jak by ktoś potrzebował narzędzi to polecam sklep krab-nysa
Ciasto bardzo dobre i jak napisała pani wyżej kruszona i jej słodkość uzupełnia delikatność drożdżowca ( do kruszonki dodałam jeszcze zmielone orzechy laskowe) tylko nie wiedziałam że modyfikuje przepis uważnie przeczytałam w momencie gdy miałam ciasto rozłożone w blaszce z jabłkami obtoczonymi w cynamonie i kruszonką, że ono po wyrobieniu powinno godzinę odleżeć , odleżało w całości w piekarniku 40 stopni uchylone lekko drzwiczki, bez ponownego wyrobienia i to wyszło pyszne.