Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką
Składniki
- Ciasto:
- 320 g mąki
- pół szklanki ciepłego mleka
- 1 jajko
- 20 g świeżych drożdży
- 70 g masła
- 40 g cukru
- szczypta soli
- 1,5 szklanki jagód
- Kruszonka:
- 100 g masła
- 10 czubatych łyżek mąki
- 5 łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy
Instrukcje
Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i poczekać ok. 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier sól, jajko i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać ciasto, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne. Przełożyć do miski opruszonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do długiej keksówki (35 cm), wyłożonej papierem lub natłuszczonej i obsypanej mąką. Wierzch ciasta posypać jagodami oraz kruszonką, a następnie odstawić do ponownego wyrośnięcia, tym razem na ok. 30 minut. Wyrośnięte ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30-40 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Uwielbiam wszelkie ciasta, które mają na górze kruszonkę! <3 Dziękuję Ci za ten przepis. Z pewnością go wykorzystam. Akurat mam mieć w ten weekend gości, więc ich zaskoczę takim ciastem. Myślę, że wszystkim ono posmakuje.