Ciasto drożdżowe z kruszonką
Składniki
- 320 g mąki pszennej
- 70 g masła
- 1 jajko
- 40 g cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 3 jabłka (opcjonalnie)
- szczypta soli
- Kruszonka:
- 1/4 kostki masła
- 10 łyżek mąki
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier wanilinowy
Instrukcje
Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i poczekać ok. 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier sól, jajko i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać ciasto, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne. Przełożyć do miski opruszonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny.
Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę. Składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach, robiąc grudki. Jeśli kruszonka jest za sucha, dodajemy więcej masła, a jeśli za mokra to mąki.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do długiej keksówki (35 cm), wyłożonej papierem lub natłuszczonej i obsypanej mąką. Posypujemy wierzch jabłkami i kruszonką, a następnie odstawiamy ponownie do wyrośnięcia, tym razem na ok. 30 minut. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30-40 minut.