Dynie faszerowane mięsem mielonym i kaszą kuskus
Składniki
- 4 małe dynie
- 500 g mielonego mięsa
- pół szklanki kaszy kuskus
- puszka fasoli czerwonej
- pomidory w puszce
- pół szklanki przecieru pomidorowego
- 2 papryki (moga byc kolorowe)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka słodkiej papryki, kminku rzymskiego i oregano
- gałązka rozmarynu
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Instrukcje
Dynie umyć, uciąć górę i usunąć pestki i włókna. Ułożyć na blaszce, skropić oliwą i posypać solą, pieprzem i rozmarynem. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez około pół godziny. Czas zależy od wielkości dyni, najlepiej sprawdzić miękkość wbijając widelec w miąższ. Jeśli mamy większe dynie, możemy je przekroić na pół i faszerować połówki.
Kaszę zalać wrzątkiem do wysokości kaszy. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy, wrzucić pokrojoną cebulę, czosnek, zeszklić i dodać mięso. Dodać pokrojone papryki, pomidory, przecier oraz przyprawy i smażyć około 10 minut. Fasolę odcedzić, dodać do mięsa razem z kaszą kuskus. Przykryć pokrywką i dusić kilka minut.
Dynie nafaszerować mięsem, położyć na każdej kawałek sera, przykryć górą i zapiec w piekarniku jeszcze 10 minut. Podawać od razu.
Farsz można zrobić dzień wcześniej, będzie bardziej wyrazisty.