Ekspresowy sernik na zimno
Bardzo prosty i szybki do zrobienia sernik na zimno, który za każdym razem możemy robić w innym smaku w zależności od upodobań. Mój jest intensywnie cytrynowy, ale polecam też pomarańczowy lub truskawkowy.
Składniki
- 1 kg sera w wiaderku
- 5 galaretek cytrynowych
- 2 galaretki truskawkowe
- pół opakowania okrągłych biszkoptów
- truskawki do dekoracji
Instrukcje
Rozpuszczamy galaretki: cytrynowe w 3 szklankach gorącej wody, truskawkowe w 3 i pół. Na spodzie blaszki wykładamy ciasno biszkopty i skrapiamy je kilkoma łyżkami galaretki truskawkowej.
Ser miksujemy z na wpół stężoną galaretką cytrynową i wylewamy bardzo powoli na biszkopty, uważając aby się nie podniosły. Wkładamy do lodówki do stężenia. Na masę serową układamy kolejną warstwę biszkoptów oraz ewentualnie truskawki i wykładamy prawie zastygniętą galaretkę truskawkową.
Wkładamy ciasto do lodówki na minimum 3 godziny. Przed podaniem można dodatkowo udekorować świeżymi truskawkami. Smaki galaretek można dowolnie zmieniać według własnego gustu.
Piękny serniczek!
Deser w sam raz na upały…
🙂
Dziękuję 🙂