Faworki - chruściki
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1 całe jajko
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki wódki lub spirytusu
- olej lub smalec do smażenia
- cukier puder do obsypania
Instrukcje
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Następnie przełożyć na blat i rozbijać drewnianym tłuczkiem około 10-15 minut, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Po tym czasie ciasto można włożyć na kilkanaście minut do lodówki ale nie jest to konieczne. Po schłodzeniu cieniutko rozwałkować ciasto i wykrajać prostokąty o szerokości ok.3-4 cm i długości 8-10 cm w zależności od tego jakiej wielkości chcemy uzyskać nasz wypiek. Środek prostokąta przeciąć nożem i przełożyć przez niego jeden koniec ciasta. Faworki smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Usmażone układamy na ręczniku papierowym a po wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem.