![Kaczka pieczona w jabłkach](https://extradania.pl/wp-content/uploads/2020/10/kaczka-pieczona-w-jablkach-150x150.jpg)
Kaczka pieczona w jabłkach
Składniki
- 1 kaczka ok. 2 kg
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 5 ząbków czosnku
- świeżo mielony pieprz
- 5-6 jabłek
- gałązka świeżego rozmarynu
- 2 cebule
Instrukcje
Do oleju dodać przyprawy oraz przeciśnięte ząbki czosnku, wymieszać. Kaczkę umyć, osuszyć ręcznikiem, nasmarować z każdej strony oraz w środku marynatą i posypać świeżym rozmarynem. Odłożyć na noc do lodówki.
Kaczkę przed pieczeniem wyjąć z lodówki, żeby nabrała temperatury pokojowej. Jabłka obrać, pokroić w ósemki. Cebule pokroić w piórka. Kaczkę przełożyć do naczynia żaroodpornego piersiami do dołu, obłożyć kawałkami jabłek i cebulą, kilka kawałków włożyć do środka, przykryć pokrywką i wsadzić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po godzinie pieczenia kaczkę obrócić piersiami do góry, ściągnąć pokrywkę i piec kolejną godzinę. Kaczkę polać 2-3 razy w trakcie pieczenia wytopionym tłuszczem. Po upieczeniu odstawić kaczkę na 15 minut, żeby mięso odpoczęło. Smacznego!
![kaczka pieczona w jabłkach](https://extradania.pl/wp-content/uploads/2020/10/kaczka-pieczona-w-jablkach-1024x705.jpg)
Uwielbiam kaczkę. Co niedzielę przygotowuje ją na obiad moja mama. Zawsze wychodzi przepyszna. Moje dzieci niechętnie spróbowały, ale tak im zasmakowała, że i ja musiałam nauczyć się ją przyrządzać. Kaczki w otoczeniu jabłek jeszcze nie próbowałam, ale ostatnio lubię eksperymentować w kuchni, więc na pewno wykorzystam przepis 🙂