kalmary w panierce z sosem czosnkowym
Składniki
- 200 g krążków kalmarów
- 1 jajko
- pół szklanki mąki pszennej
- sól i pieprz
- pół cytryny
- pół szklanki oleju
- Sos czosnkowy:
- 1 mały kubek jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- łyżka majonezu
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyzki oliwy z oliwek
Instrukcje
Krążki kalmarów myjemy, osuszamy ręcznikiem, skrapiamy cytryną i doprawiamy solą i pieprzem. W miseczce roztrzepujemy jajko, na talerz wsypujemy mąkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, panierujemy kalmary w jajku, w mące i wrzucamy na patelnię. Smażymy na rumiany kolor a następnie odsączamy od nadmiaru tłuszczu.
Sos czosnkowy:
Czosnek obieramy, kroimy drobno i mieszamy w miseczce z jogurtem, majonezem i oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Serwujemy z kalmarami.