Kostka kajmakowo-chałwowa z polewą czekoladową
Obłędnie słodkie, rozpływające się ciasto dla fanów kajmaku, chałwy i dużej ilości czekolady. Proste i szybkie w wykonaniu. Biszkopt można upiec 2 dni wcześniej, a kremami przełożyć 1 dzień przed podaniem. Polecam!
Składniki
- Biszkopt:
- 4 jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- Masa:
- 400 ml słodkiej śmietanki 36%
- 600 g serka mascarpone
- 200 g waniliowej chałwy
- pół puszki kajmaku
- Polewa czekoladowa:
- 300 g mlecznej czekolady
- 100 ml słodkiej śmietanki 36%
- 1 łyżka masła
- do nasączenia: 3/4 szklanki herbaty z cytryną i łyżką cukru
Instrukcje
Biszkopt:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodając po łyżce cukru, następnie dodać żółtka i zmiksować. Mąki przesiać i dodawać w kilku etapach do jajek, mieszając delikatnie szpatułką. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem, wylać ciasto i piec ok 30 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić wzdłuż na pół.
Krem:
Śmietanę ubić na sztywno z mascarpone, podzielić na 2 części. Do jednej dodać kajmak, zmiksować. Do drugiej pokruszyć chałwę, wymieszać.
Pierwszy blat ciasta nasączyć polową herbaty, rozsmarować krem kajmakowy, położyć drugi blat, nasączyć resztą herbaty i posmarować kremem chałwowym. Ciasto włożyć do lodówki.
Polewa czekoladowa:
W garnuszku podgrzać śmietankę, dodać pokruszoną czekoladę i masło. Mieszać rózgą, aż powstanie lśniąca gładka polewa. Polewę ściągnąć z ognia i schłodzić.
Ciasto wyjąć z lodówki i polać tężejącą polewą czekoladową. Przechowywać w lodówce.
wygląda pysznie