Jajka faszerowane pieczarkami
Składniki
- 10 jaj
- 400 g pieczarek
- 1 cebula
- kawałek pora
- pół pęczka szczypiorku
- 1 łyżka majonezu
- sól i pieprz do smaku
- łyżka oliwy
Instrukcje
Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Każde jajko przekroić na pół i wydrążyć żółtko.
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę, dodać umyte i starte na grubych oczkach pieczarki. Smażyć kilka minut, aż wyparuje woda, dodać sól i pieprz. Zimne pieczarki przełożyć do miski, dodać żółtka, pokrojony szczypiorek i por oraz majonez. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Połówki jajek wypełniać obficie farszem i układać na talerzu. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.