Tort bezowy z malinami
Składniki
- Beza:
- 6 białek
- 300 g cukru
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- Krem śmietankowy:
- 250 g mascarpone
- 400 ml śmietany 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- Frużelina malinowa:
- 300 g mrożonych malin
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- świeże maliny i czereśnie do dekoracji
Instrukcje
Białka ubić na sztywno, dodając w kilku partiach cukier i ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać ocet i mąkę ziemniaczaną, a następnie zmiksować tylko do połączenia. Na papierze do pieczenia odrysować 2 okręgi (może być jeden większy, drugi mniejszy, o średnicach ok. 22 cm i 20 cm). Beze rozłożyć na okręgi, wyrównać i włożyć do rozgrzanego piekarnika do 150 stopni. Piec przez 5 minut, a następnie obniżyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 90 minut. Po upieczeniu, uchylić drzwiczki piekarnika, zostawiając bezy w środku. Powinny być z wierzchu chrupiące.
Maliny zagotować w rondelku razem z cukrem, aż się rozpadną. Przecedzić przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w 3 łyżkach wody, dodać do malin i zagotować, ciągle mieszając.
Mascarpone i śmietankę umieścić w misie miksera, dodać cukier puder i cukier waniliowy i zmiksować na puszysty krem. Część kremu położyć na pierwszym krążku bezy, rozłożyć frużelinę, przykryć drugą bezą, wyłożyć resztę kremu i udekorować owocami.