Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką
Składniki
- Ciasto kruche:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- kostka masła
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Pianka budyniowa:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
- pół szklanki oleju
- łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 500 g ulubionych owoców (mogą być mrożone)
- cukier puder do posypania
Instrukcje
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, jedną większą wylepić spód blachy a drugą mniejszą włożyć do zamrażalnika. Ciasto podpiec w piekarniku w 190 stopniach około 15 minut.
Pianka budyniowa: Białka ubić ze szczyptą soli a następnie dodawać po łyżce cukru cały czas ubijając. Nie przerywając miksowania dodać proszki budyniowe, cukier waniliowy a po wymieszaniu wlewać małą strużką olej. Pianę wylać na podpieczone i ostudzone ciasto, ułożyć owoce, delikatnie wbijając w piankę, a na koniec zetrzeć na tarce pozostałe ciasto wyjęte z zamrażalnika. Jeśli używamy mrożonych owoców nie rozmrażamy ich wcześniej. Piec w temperaturze 190 stopni około 40 minut. Po wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Najlepsze ciasto jakie jadlam!!
Dziękuję za komentarz 🙂