Makaron z zielonymi warzywami i kurczakiem w sosie śmietanowym
Składniki
- 1 brokuł
- 100 g świeżego szpinaku
- garść zielonej fasolki szparagowej
- 2 piersi z kurczaka
- 400 ml słodkiej śmietanki
- 4 ząbki czosnku
- sól i świeżo mielony pieprz
- pół łyżeczki cukru
- łyżka oliwy
- starty parmezan do posypania
- makaron tagliatelle do podania
Instrukcje
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć kawałki kurczaka, dodać sól i pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać słodką śmietankę i chwilę pogotować. Brokuł i fasolkę umyć. Brokuł pokroić na mniejsze różyczki, a z fasolki usunąć końcówki i przekroić na pół. Warzywa wrzucić do gotującej się wody z dodatkiem soli i cukru. Gotować kilka minut, aby były jędrne i chrupkie. Szpinak dokładnie umyć, usunąć łodyżki, porwać na mniejsze kawałeczki. Do sosu wrzucić warzywa, dokładnie wymieszać, poddusić 5 minut i w razie potrzeby doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ugotować makaron al dente, dodać do sosu i całość wymieszać. Podawać ze startym parmezanem.