Muffinki cytrynowe
Składniki
- 120 g masła
- 3 jajka
- 170 g cukru
- 280 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 170 g jogurtu naturalnego (2/3 szklanki)
- sok z połowy cytryny
- skórka otarta z 2 cytryn
- Lukier:
- pół szklanki cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Instrukcje
Wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Masło rozpuścić i odstawić do ostudzenia.
Do dużej miski wbić jajka, dodać cukier i zmiksować na puszystą masę. Następnie dodać rozpuszczone masło i jogurt i wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem i sodą. Przesypać do masy jajecznej, dodać sok z cytryny i skórkę i wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Zbyt długie mieszanie spowoduje, że w muffinkach będą zakalce. Ciasto przelać do foremek wyłożonych papierowymi papilotami. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut. Upieczone muffinki studzić na kratce i jeszcze ciepłe polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Do miseczki wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny i wymieszać łyżeczką (grzbietem). Jeśli lukier jest zbyt rzadki dosypać odrobinę cukru a jeśli za gęsty dodać kilka kropel soku z cytryny.