Muffinki z czerwonymi porzeczkami
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru brązowego lub białego
- 120 g roztopionego masła
- 2 jajka
- szklanka jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szklanka odszypułkowanych czerwonych porzeczek
Instrukcje
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Do miski wlać masło, jogurt, jaja, cukier i wymieszać. W drugiej misce wymieszać wszystkie suche składniki a następnie dodać do mokrych. Wymieszać krótko rózgą tylko do połączenia się składników. Dodać porzeczki, wymieszać.
Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Łyżką nakładać ciasto do wysokości papilotki. Piec 20-25 min do suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić i posypać cukrem pudrem.