
Paluchy wiedźmy na Halloween
Paluchy wiedźmy to pyszne, kruche ciasteczka idealne na imprezę halloweenową dla dzieci i dorosłych. Robi je się w dosłownie 15 minut i zawsze robią furorę na stole z innymi przekąskami.
Składniki
- 215 g masła
- 2 szklanki mąki (380 g)
- 1 jajko
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ekstrakt waniliowy lub migdałowy
- migdały na paznokcie
- 4 łyżki konfitury malinowej
Instrukcje
Do miski przesiać mąkę, dodać resztę składników i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut.
Po schłodzeniu wyjąć na stolnicę i podzielić na 4 części. Z każdej części uformować rulon i pokroić go na około 7 cm, długości palca. Jeden koniec posmarować odrobiną konfitury i przykleić migdał. Paluchy naciąć delikatnie nożem tak, żeby wyglądały jak palce. Ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni przez 10-15 minut, uważając, żeby się nie przypaliły. Można po upieczeniu posmarować je jeszcze konfiturą przy brzegach. Smacznego!













