Papryki faszerowane mięsem mielonym, ryżem i pieczarkami
Składniki
- 6 średnich, kolorowych papryk
- 500 g mięsa mielonego
- 6-7 pieczarek
- torebka ugotowanego ryżu
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżczeka ziół prowansalskich
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół pęczka pietruszki
- kulka mozarelli
- oliwa do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje
Pieczarki myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy pokrojoną cebulę. Smażymy, aż się delikatnie zrumieni. W misce mieszamy mięso mielone, ugotowany ryż, pieczarki z cebulą, wyciśnięty czosnek, zioła oraz przyprawy. Dokładnie łączymy składniki.
Papryki myjemy, odcinamy wierzchnie warstwy, wydrążamy pestki i solimy delikatnie w środku. Każdą wypełniamy farszem, aż po brzegi, przykrywamy górną częścią i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wlewamy ok. pół szklanki wody, przykrywamy pokrywką i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na ok. godzinę. 15 minut przed końcem na mięso układamy plasterki mozarelli i zapiekamy już bez pokrywki. Podajemy posypane świeżą pietruszką z bagietką lub ziemniakami. Smacznego!