Kotlet z indyka w parmezanowej panierce
Piersi indyka w panierce z parmezanu i bułki tartej to fajna odmiana tradycyjnego schabowego. Kotlety są soczyste i chrupiące... Po prostu pyszne!
Składniki
- pół kilograma piersi z indyka
- 1-2 jaja
- 5 łyżek bułki tartej
- 5 łyżek startego parmezanu lub grana padano
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Instrukcje
Pierś umyć, osuszyć pokroić w plastry grubości ok. 2 cm. Każdą pierś rozbić cienko tłuczkiem i doprawić solą i pieprzem. W głębokim talerzu rozbełtać widelcem jajka. Na drugi talerz wysypać bułkę tartą i starty ser, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Każdy kawałek mięsa zamoczyć w jajku a potem obtoczyć w panierce z każdej strony i wkładać na gorący tłuszcz. Smażyć z obu stron, aż się zrumieni. Kotlety podawać z ziemniakami i z koperkiem i ugotowaną fasolką szparagową. Smacznego!