Pieczona pierś z indyka
Składniki
- 1 pierś z indyka - około 1 kg
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1,5 łyżeczki soli
- świeżo mielony pieprz
- 1 ząbek czosnku
Instrukcje
Pierś umyć, osuszyć, polać oliwą i posypać przyprawami i pokrojonym w plasterki ząbkiem czosnku. Natrzeć dokładnie mięso z każdej strony, włożyć do naczynia, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej całą noc.
Mięso wyjąć z lodówki i włożyć do rękawa do pieczenia, zamknąć i ułożyć na blaszkę lub naczynie żaroodporne. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i wsadzić pierś i piec przez godzinę. Na każdy kilogram mięsa jest 1 godzina pieczenia. Po upieczeniu odłożyć mięso na kilka minut, aby odpoczęło. Serwować z warzywami, sałatką lub jako wędlina do pieczywa.
Wygląda przepysznie 🙂