Pieczone udka miodowo-musztardowe z dynią i ziemniakami
Składniki
- 4 udka lub 2 podudzia z kurczaka
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki musztardy
- 3 łyżki białego octu winnego
- 6 łyżek oleju
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 ziemniaków
- ćwiartka dyni hokkaido
- sól i pieprz
- kilka plastrów cytryny
- 1 cebula pokrojona w piórka
Instrukcje
Podudzia umyć i osuszyć. Z podanych składników zrobić marynatę, dodać sól i pieprz i natrzeć nią kawałki kurczaka. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki. Dynię umyć i pokroić w dużą kostkę.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Naczynie żaroodporne wyłożyć ćwiartkami ziemniaków, na wierzch położyć kawałki kurczaka i wstawić do piekarnika na ok. 30 minut, po czym dołożyć dynię, kawałki cytryny i cebuli i wstawić na kolejne 15-20 minut.