Pieczony dorsz z warzywami
Bardzo zdrowe i lekkie danie, niewymagające pracy i czasu. Pyszny dorsz z cytryną i czosnkiem w towarzystwie warzyw.
Składniki
Instrukcje
Filety umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć. Rozłożyć na 2 kawałkach folii aluminiowej na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym.
Marchewki obrać, pokroić w talarki. Pora przekroić wzdłuż, dokładnie umyć i pokroić w półtalarki. Warzywami posypać rybę. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą i polać warzywa. Posypać solą i pieprzem i ułożyć kawałki cytryny. Zawinąć w folię.
Piec w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez około 30 minut. Podawać z ziemniakami, pieczywem lub ryżem.