Pierogi z jagodami
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 500 g jagód
- 3 łyżki oleju lub roztopinego masła
- 200 ml ciepłej wody
- Do podania roztopine masło lub kwaśna śmietana 18% oraz cukier
- szczypta soli
Instrukcje
Mąkę przesiać do miski, zalać wodą oraz dodać masło lub olej. Odstawić na 10 minut, następnie wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i ponownie odstawić na 10 minut.
Zagotować wodę w garnku i lekko osolić. Ciasto cienko rozwałkować, wykrajać szklanką kołka, na środek kłaść łyżkę jagód, składać na pół i sklejać. Pierogi wrzucać na wrzątek i gotować kila minut, aż wypłyną. Podawać gorące z roztopionym masłem lub śmietaną i posypane cukrem.
Świetne pierożki, czasem fajnie zjeść takie na słodko 🙂