Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem, serem ricotta i parmezanem
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 250 g świeżego szpinaku
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki sera ricotta
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
Instrukcje
Piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy i nacieramy solą i pieprzem. Ostrym, długim nożem robimy kieszonki w środku, wzdłuż piersi, uważając, żeby nie przeciąć z boku.
Szpinak dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, następnie szpinak i jak już zmniejszy swoją objętość przekładamy do miseczki. Dodajemy ser ricotta oraz starty parmezan, mieszamy wszystko razem. Solimy i pieprzymy do smaku. Piersi nadziewamy obficie farszem. Możemy je spiąć wykałaczką, żeby farsz nie wyszedł na zewnątrz i smażymy na rozgrzanej oliwie z każdej strony na złoty kolor. Można je przez chwilę poddusić pod pokrywką, żeby w środku nie były surowe. Podajemy posypane parmezanem z ziemniaczkami i prostą sałatką z pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!