Placuszki jogurtowe z jabłkami
Składniki
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki pszennej razowej
- 2 jaja
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki mleka lub łyżka jogurtu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- 2 jabłka
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania i cynamon
Instrukcje
Do miski przesiewamy mąki, dodajemy proszek do pieczenia, jaja, jogurt, mleko oraz cynamon. Mieszamy do połączenia się składników. Ciasto musi być konsystencji gęstej śmietany. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na małe, płaskie kawałeczki, dodajemy do ciasta i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę (ja smażyłam na oleju kokosowym), łyżką kładziemy ciasto, formując okrągłe placuszki i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Wykładamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć je z namiaru tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem i ewentualnie cynamonem, podajemy z ulubionymi owocami, miodem lub konfiturą.