Polędwiczka wieprzowa w sosie z kurkami
Składniki
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 300 g kurek
- 1 cebula
- 1 duży kubek śmietany 18%
- łyżka ziół prowansalskich
- szczypta słodkiej papryki
- sól i pieprz
- 2 łyżki koperku
- oliwa do smażenia
Instrukcje
Polędwiczkę umyć, oczyścić, skropić oliwą i posypać ziołami, papryką, sola i pieprzem. Włożyć do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Następnego dnia na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy i obsmażyć polędwiczkę z każdej strony, przewracając ją co chwilę. Następnie zmniejszyć ogień i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 6-8 minut.
Kurki oczyścić, cebulę pokroić w mała kosteczkę. Polędwiczkę odłożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę, dodać kurki a po kilku minutach wrzucić grzyby. Doprawić solą i pieprzem, wlać śmietankę i gotować 5 minut. Na koniec wrzucić koper.
Polędwiczkę pokroić w plastry szerokości pół cm, rozłożyć na talerzu i polać sosem kurkowym. Można ją przed podaniem włożyć do sosu, żeby się podgrzała. Podawać z ziemniakami z koperkiem.