Polędwiczki z kurczaka z cukinią i pieczarkami
Składniki
- 350 g polędwiczek z kurczaka
- 1 średniej wielkości cukinia
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 100 ml słodkiej śmietany lub białego serka śniadaniowego typu Almette
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- pół pęczka pietruszki
- oliwa do smażenia
- 500 g makaronu penne
Instrukcje
Mięso myjemy, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami i odstawiamy na ok. pół godziny do lodówki. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pieczarki i smażymy, aż pieczarki puszczą sok. Dodajemy umytą i pokrojoną w większą kostkę cukinię oraz sól i pieprz, a następnie dusimy pod przykryciem ok. 5 minut, co chwila mieszając. Na patelni robimy miejsce, przesuwając warzywa na bok i dodajemy polędwiczki. Smażymy z każdej strony na złoto, a następnie przykrywamy na 5 minut, aby doszły w środku. Dodajemy pietruszkę oraz śmietanę lub w wersji dietetycznej biały serek. Makaron gotujemy al dente i dorzucamy do makaronu, całość mieszamy. Podajemy od razu. Smacznego!
wygląda bardzo smacznie! chętnie bym spróbowała 🙂