Ratatouille (Ratatuj)
Ratatouille- czyt. Ratatuj to jarskie danie prowansalskie składające się z bakłażana, papryki, cukinii i pomidorów przyprawione ziołami i smażone na oliwie. Może być podawane jako osobne danie w towarzystwie bagietki lub jako dodatek do mięsa lub makaronu.
Składniki
- 2 cukinie
- 1 bakłażan
- 3 papryki (czerwona, żółta i zielona)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 6 pomidorów lub 1 puszka pomidorów
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- łyżka ziół: oregano, tymianek lub mieszanka ziół prowansalskich
- sól i pieprz
- kilka łyżek świeżej natki pietruszki
Instrukcje
Bakłażana pokroić w półtalarki, oprószyć solą i odstawić na 20 minut. W tym czasie pokroić cukinię, paprykę, cebulę i czosnek. Sparzyć pomidory, ściągnąć skórkę i również pokroić, usuwając nasiona. Bakłażana opłukać z soku, który puścił i osuszyć ręcznikiem. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć osobno warzywa, zaczynając od cebuli i czosnku. Usmażoną cebulę z czosnkiem przełożyć do dużego garnka. Na patelnię wlać odrobinę oliwy, smażyć osobno kolejno papryki, potem bakłażany oraz cukinię, za każdym razem wlewając na patelnię łyżkę oliwy. Do garnka z warzywami dodać pokrojone pomidory, pietruszkę oraz przyprawy: zioła, sól i pieprz. Dusić pod przykryciem około 10 minut, mieszając co jakiś czas warzywa. Podawać z bagietką.