Rolada z indyka faszerowana serem i pieczarkami
Składniki
- pierś z indyka ok. 1 kg
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- ok. 6 plastrów żółtego sera
- łyżka suszonej, słodkiej papryki
- sól i pieprz
- oliwa do smażenia
- kubek słodkiej śmietany
- natka pietruszki lub koper
Instrukcje
Pierś umyć, osuszyć ręcznikiem i rozkroić na pół wzdłuż poziomo ale tak, aby pierś całkowicie nie przekroić. Rozłożyć i delikatnie rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą, pieprzem i papryką z każdej strony.
Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę, podsmażyć na kilku łyżkach oliwy, dodać pokrojoną cebulę oraz doprawić solą i pieprzem.
1/4 pieczarek odłożyć do rondelka, dolać słodką śmietankę oraz sól i pieprz. Gotować, aż sos lekko zgęstnieje i dodać na koniec natkę pietruszki lub koperek.
Na rozłożoną pierś ułożyć plastry sera i pozostałą część pieczarek. Zwinąć ciasno i obwiązać nicią lub sznurkiem. Włożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze ok 200 stopni przez 30 minut, po tym czasie ściągnąć pokrywkę i piec jeszcze ok 10 minut, aby rolada się przyrumieniła. Po upieczeniu odstawić ją na 5-10 minut i ściągnąć sznurek. Podawać z ulubionymi warzywami i kaszą lub ziemniakami. Smacznego!