Rosół z lanymi kluskami
Składniki
- Rosół:
- 1/2 kg kurczaka: korpus, podudzia
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek korzenia selera
- 1 cebula opalona na gazie
- 1 por
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- kilka listków selera i lubczyku
- sól i pieprz
- Kluski lane:
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- szczypta soli
- łyżka wody
- łyżka pietruszki
Instrukcje
Mięso zalewamy wodą, odstawiamy na pół godziny,wylewamy wodę, wkładamy do dużego garnka i ponownie zalewamy wodą, tym razem około 3 litrami. Gotujemy na minimalnym ogniu, uważając, żeby wywar nam się nie zagotował, musi delikatnie "pyrkać". Ściągamy szumowiny, czyli to co się wytworzyło podczas gotowania mięsa, dodajemy ziarna i liście laurowe oraz obraną marchew, pietruszkę, seler, por i opaloną cebulę. Po około godzinie można przyprawić solą i pieprzem. Rosół jest gotowy po około 3 godzinach.
Kluski lane:
Do miski wbić jajka, rozmieszać widelcem i dodać mąkę z solą oraz pietruszkę. Wymieszać na gładką, kleistą masę. Jeśli masa jest za gęsta dodać wodę. Wlewać za pomocą dużej łyżki do gotującej się wody, gotować 2 minuty i wyłowić łyżką cedzakową. Kluski można też lać bezpośrednio do pozbawionego przelanego przez sito rosołu, ale może zrobić się mętny.