Sałatka z wątróbką, jabłkiem i malinami
Chrupiąca sałatka z jabłkiem i wątróbką drobiową, podawana z grzankami i malinami polana pysznym sosem balsamicznym. Bardzo szybka
Składniki
- 300 g wątróbki drobiowej
- pół główki sałaty lodowej
- 1 duże jabłko
- 1 czerwona cebula
- 100 g malin
- szklanka mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz
- pół łyżeczki majeranku
- 2 kromki chleba tostowego lub 4 kawałki bagietki
- Dressing:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu balsamicznego
- łyżka miodu
- 2 łyżki kremu balsamicznego
Instrukcje
Wątróbkę oczyścić, włożyć do miseczki i zalać mlekiem. Odstawić na pół godziny.
Na talerze ułożyć porwaną na kawałki sałatę lodową, dodać połowę pokrojonej w półplasterki czerwonej cebuli i jabłko. Kromki chleba tostowego lub bagietki opiec w tosterze lub pokroić w kostkę usmażyć na patelni na złoty kolor.
Do małego słoika wlać oliwę, dodać ocet i miód, zakręcić i energicznie potrząsnąć kilka razy, aż składniki się dokładnie połączą.
Wątróbkę odsączyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym i obtoczyć w mącę. Smażyć na patelni z każdej strony, następnie przyprawić solą, pieprzem i majerankiem dodać resztę cebuli i dusić pod przykryciem kilka minut. Usmażoną wątróbkę rozłożyć na talerze, dodać maliny i grzanki oraz polać dressingiem. Ozdobić kremem balsamicznym.