Sernik korzenny Lotus
Zimowy sernik świąteczny z dodatkiem korzennego kremu o smaku pysznych, kruchych ciasteczek Lotus Biscoff, oblany tym kremem i na spodzie z tych ciasteczek! Coś dla totalnych fanów korzennych smaków. Będzie idealnym zwieńczeniem wigilijnej kolacji i zaskoczy smakiem niejednego z gości. Polecam!
Składniki
- Ciasteczkowy spód:
- 150 g ciasteczek Lotus lub innych korzennych
- 45 g rozpuszczonego masła
- Sernik:
- 500 g sera trzykrotnie zmielonego
- 250 g mascarpone
- 3 jajka
- 40 g cukru
- 200 g kremu ciasteczkowego Lotus Biscoff*
- 200 g śmietany 18%
- 30 g mąki
- szczypta soli
- Dekoracja:
- 150 ml śmietany 30%
- ciasteczka Lotus
- 100 ml kremu Lotus Biscoff
Instrukcje
- Ciasteczkowy spód:
Ciasteczka pokruszyć w malakserze, dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Sypką mieszanką wyłożyć dno tortownicy ( ja użyłam tortownicy 18 cm, żeby sernik był wyższy, ale można użyć 20 lub 22, będzie niższy) i włożyć w chłodne miejsce.
- Masa serowa:
Do misy miksera przełożyć ser, mascarpone i cukier i zmiksować, następnie dodać jajka, śmietanę, krem Lotus oraz mąkę i sól i chwilę miksować, aż składniki się połączą. Zbyt długie miksowanie napowietrzy masę, w efekcie czego sernik urośnie a potem opadnie. Masę przelać do foremki na spód ciasteczkowy. Włożyć formę do rozgrzanego piekarnika do 160 stopni i piec przez około godzinę. Na spód piekarnika włożyć naczynie żaroodporne napełnione do połowy gorącą wodą, żeby sernik piekł się w kąpieli wodnej. Po upieczeniu uchylić drzwi piekarnika, a następnie schłodzić. Najlepiej włożyć na całą noc do lodówki. Przed podaniem zrobić polewę z kremu. Krem przełożyć do miseczki i lekko podgrzać, polać wierzch i boki sernika, robiąc tzw. "drip", czyli łyżeczką spychając krem na zewnątrz.
Schłodzoną śmietanę 30% ubić, przełożyć do rękawa z ozdobną tylką i udekorować wierzch. Posypać pokruszonymi ciasteczkami.