Sos kurkowy
Sos kurkowy na maśle z dodatkiem śmietany i świeżych ziół pasuje praktycznie do wszystkiego. Podaje się go do kurczaka, wieprzowiny i ryb, jak również do ziemniaków, makaronu i innych klusek a nawet do pajdy chleba z masłem. To jeden z najsmaczniejszych sosów jakie jadłam. Polecam!
Składniki
- 400-500 g kurek
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- 200 g słodkiej, gęstej śmietany
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- pół pęczka koperku i natki pietruszki
- sól i świeżo mielony pieprz
- poł łyżeczki miodu
- ząbek czosnku (opcjonalnie)
Instrukcje
Kurki oczyścić z ziemi, włożyć do miski z wodą i opłukać. Czyste grzyby osuszyć na papierze kuchennym. Na głębokiej patelni roztopić łyżkę masła, dodać pokrojoną cebulę i delikatnie podrumienić. Dodać resztę masła, miód i wrzucić kurki. Smażyć przez około 5 minut, następnie wlać słodką i kwaśną śmietanę, przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec wrzucić koperek i natkę pietruszki.