
Szarlotka bezglutenowa
Składniki
- 100 g mąki kokosowej
 - 100 g mąki ziemniaczanej
 - 150 g mąki kukurydzianej
 - 50 g mielonych migdałów
 - 3 łyżki wiórków kokosowych
 - 3 łyżki ksylitolu lub brązowego cukru
 - 200 g masła
 - 50 g oleju kokosowego
 - 2 jajka
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
 - Jabłka:
 - około 1,5 kg jabłek
 - 1 czubata łyżka masła
 - cukier i cynamon wg uznania
 
Instrukcje
Wszystkie mąki przesypać do miski i wymieszać. Dodać pozostałe składniki i ugnieść ciasto. Podzielić na 2 równe części i włożyć na pół godziny do lodówki.
Jabłka obrać, pokroić w cząsteczki i uprażyć z dodatkiem masła w garnku, aż się rozpadną. Doprawić cukrem i cynamonem.
Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylepić jedną częścią ciasta, na nią wyłożyć uprażone jabłka. Pozostałą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na wierzch. Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 40 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.















