Szuba - śledzie pod pierzynką
Szuba, inaczej śledzie pod pierzynką to rosyjska sałatka warstwowa składająca się ze śledzi i ugotowanych warzyw i jajek z majonezem. Idealna na Święta i inne okoliczności. Koniecznie spróbujcie!
Składniki
- 6 filetów śledziowych
- 1 cebula
- 3 buraki
- 3 marchewki
- 3 ziemniaki
- 10 jaj
- 5 łyżek majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- kawałek żółtego sera (opcjonalnie)
Instrukcje
Buraki umyć, zawinąć w folię i piec w piekarniku przez 40 min w 180 stopniach C. Ziemniaki i marchew wyszorować, ugotować, wystudzić i obrać ze skórki. Jajka ugotować na twardo.
Śledzie pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w kostkę. Ziemniaki, marchew, buraki i jajka zetrzeć osobno na tarce. Majonez wymieszać z jogurtem.
W naczyniu lub pucharkach układać warstwowo: śledzie, cebulę, posmarować cieniutko majonezem, ziemniaki, marchew, ponownie posmarować majonezem, buraki, majonez i jajka. Na wierzch można zetrzeć trochę żółtego sera. Schłodzić w lodówce.
uwielbiam tą sałatkę