Szynka pieczona - długo marynowana
Aromatyczna, pieczona szynka wieprzowa, długo marynowana w solance z przyprawami. Idealna na ciepło do obiadu lub jako domowej roboty wędlina do pieczywa. Polecam!
Składniki
- 1 szynka wieprzowa, u mnie ok. 1,5 kg
- 4 łyżki soli peklowej
- 4 listki laurowe
- 4 ziela angielskie
- 4 goździki
- 5 ząbków czosnku
Instrukcje
Robimy marynatę: sól, czosnek, liście laurowe, goździki i ziele angielskie mieszamy w 3 szklankach wody. Mięso myjemy wkładamy do dużej miski i zalewamy marynatą, tak aby całe było zanurzone. Wkładamy do lodówki lub w chłodne miejsce i codziennie przez 5 dni przewracamy mięso, aby równo przeszło smakiem. Po 5 dniach wyjmujemy z marynaty, osuszamy i obwiązujemy sznurkiem, nadając jej ładny kształt. Szynkę posypujemy majerankiem, pieprzem i słodką papryką i wkładamy w rękawie do pieczenia do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy na każdy 1 kg mięsa 1 godzinę. W moim wypadku 1,5 godziny. Tuż przez końcem pieczenia przecinamy górę rękawa, aby mięso nam się ładnie przypiekło. Po upieczeniu odczekać kilka minut, aby szynka odpoczęła i była wilgotna w środku. Podajemy jeszcze ciepłą z ziemniaczkami i sałatą lub z pajdą chleba.