Tiramisu pomarańczowe
Składniki
- 250 g mascarpone
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 duża pomarańcza
- 3 łyżki rumu Bacardi
- 3 łyżki cukru brązowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 12 podłużnych biszkoptów
- łyżeczka soku z cytryny
- kawałek czekolady do dekoracji
Instrukcje
Pomarańcze szorujemy, ścieramy na grubych oczkach skórkę i wyciskamy sok. W garnuszku rozgrzewamy brązowy cukier, dodajemy sok pomarańczowy i mieszamy na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru. Odstawiamy z gazu i po kilku minutach dodajemy do soku rum. Mascarpone ubijamy mikserem z jogurtem, cukrem pudrem, skórką z pomarańczy i łyżeczką soku z cytryny. Do garnuszka z sokiem wkładamy biszkopty i nasączamy z każdej strony. Układamy warstwowo, najpierw połowa biszkoptów, na to krem mascarpone, znów biszkopty i pozostała część kremu. Pomiędzy biszkopty i masę serową można dołożyć cząstki pomarańczy. Dekorujemy skórką z pomarańczy i startą czekoladą lub kakao oraz wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny.