Tort bezowy z truskawkami
Składniki
- Beza:
- 6 białek
- 300 g cukru
- 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- różowy barwnik opcjonalnie
- Krem:
- 500 g mascarpone
- 400 ml słodkiej śmietanki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 500 g truskawek
Instrukcje
Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na mniejsze kawałki.
Białka ubić na sztywno, dodając w kilku partiach cukier i ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści a piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać ocet, barwnik i mąkę ziemniaczaną i zmiksować tylko do połączenia. Na papierze do pieczenia odrysować 2 okręgi, jeden większy, drugi mniejszy, o średnicy ok. 22 cm i 20 cm. Beze rozłożyć na okręgi, wyrównać i włożyć do rozgrzanego piekarnika do 150 stopni, piec przez 5 minut a następnie obniżyć do 120 stopni i piec przez 90 minut. Po upieczeniu, uchylić drzwiczki piekarnika, zostawiając bezy w środku. Powinny być z wierzchu chrupiące.
Mascarpone i śmietankę umieścić w misie miksera, dodać cukier puder i cukier waniliowy i zmiksować na puszysty krem. Część kremu położyć na większym krążku bezy, posypać połową truskawek, przykryć mniejszą bezą, rozłożyć krem i posypać pozostałymi owocami.
niesamowity ten torcik. muszę wypróbować póki owocowy sezon