Tort Biedronka
Składniki
- Biszkopt:
- 5 jaj
- 140 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- Frużelina malinowa:
- 500 g malin (mogą być mrożone)
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka żelatyny
- Krem waniliowy:
- 6 żółtek
- 100 g cukru
- 1 laska wanilii
- 450 ml mleka
- 50 g mąki
- 1 czubata łyżka masła
- Krem śmietankowy:
- 250 g mascarpone
- 800 ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- Krem maślany:
- 100 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- Dekoracje:
- 500 g czerwonej masy plastycznej
- 300 g czarnej masy plastycznej
- po 100 g masy zielonej, białej i niebieskiej
Instrukcje
Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywno. Po kilku minutach stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku, cały czas miksując. W 3 partiach dodajemy przesiane mąki, mieszając szpatułką do połączenia się składników. Dno tortownicy o wymiarach 22 cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód, boki zostawiamy bez papieru), wylewamy ciasto i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 170 stopniach przez około 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i w formie rzucamy na podłogę z ok. 30 centymetrów. Wystudzony przekrajamy na 3 blaty.
Maliny zagotować w rondelku razem z cukrem, aż się rozpadną. Przecedzić przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w 3 łyżkach wody, dodać do malin i zagotować, ciągle mieszając. Żelatynę zalać 2 łyżkami, odstawić do napęcznienia, następnie wymieszać z gorącymi malinami. Odstawić do wystudzenia.
Mascarpone i śmietankę umieścić w misie miksera, dodać cukier puder i zmiksować na puszysty krem. Krem podzielić na 2 części. Do jednej części dodać połowę frużeliny malinowej.
W garnku zagotować mleko z wanilią. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać mąkę i zmiksować. Wlać pół szklanki gorącego mleka i dalej miksować. Garnek z mlekiem odstawić z ognia i wlać krem jajeczny. Wymieszać, postawić na palnik i chwilę gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Dodać masło i wymieszać. Krem przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała całą jego powierzchnię i schłodzić, a następnie włożyć do lodówki (krem można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce).
Składanie tortu zaczynamy od góry tortu, żeby powstała nam okrągła i równa kopuła - kształt biedronki.
Miskę o średnicy ok. 22 cm wyłożyć folią spożywczą, położyć 1 blat biszkoptu, delikatnie nasączyć i wyłożyć krem malinowy, a następnie biały i połowę budyniowego. Wyrównać i przykryć kolejnym blatem, nasączyć i rozsmarować krem budyniowy, a następnie frużelinę malinową. Ostatni krążek nasączyć i położyć na frużelinę malinową. Włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Tort wykładamy na paterę, usuwając miskę z folią i smarujemy połową kremu maślanego. Schładzamy, a następnie wykładamy resztę kremu, wygładzając szpatułką.
Czerwoną masę plastyczną rozwałkować i położyć na torcie, delikatnie dociskając i wygładzając. Nadmiar odciąć. Rozwałkować czarną masę i wyciąć z niej głowę i kropki, oraz kropeczki na oczy. Rozwałkować białą, niebieską i zieloną masę, a następnie wyciąć kwiatki, listki i białe kropki na oczy. Przykleić ozdoby. Tort schłodzić w lodówce.