Tort czekoladowy z bezą i truskawkami
Składniki
- Ciasto:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 250 g masła
- 7 dużych jaj
- 1 szklanka cukru
- Krem:
- 250 g mascarpone
- 200 ml słodkiej śmietany
- 200 g białej czekolady
- 300 g truskawek
- Beza:
- 3 białka
- 150 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu białego
Instrukcje
Beza (można wykonać 1 dzień wcześniej):
Białka ocieplić do temperatury pokojowej. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 24 cm.
Białka ubijać mikserem dodając stopniowo, po 1 łyżce cukier, nie przerywając miksowania. Miksować tak długo, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać mąkę i ocet winny. Krótko zmiksować i wyłożyć szpatułką na narysowany na papierze okrąg, tworząc fantazyjne stożki. Włożyć do piekarnika i piec 15 min w 150 stopniach, następnie obniżyć temperaturę do 120 i suszyć kolejne 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, pozostawiając bezę w środku. Wystudzoną bezę przechowujemy w piekarniku lub przykrytą ręcznikiem papierowym w suchym miejscu.
Ciasto:
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z masą czekoladową. Białka ubijamy na sztywno, dodając powoli, w kilku partiach cukier. Ostudzoną masę czekoladową dodajemy po jednej łyżce do ubitych białek, delikatnie mieszając szpatułką. Gotowe ciasto przelać do formy wielkości 24 cm wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odłożyć do wystudzenia. Zimne ciasto delikatnie przekroić wzdłuż na 2 blaty.
Krem:
Słodką śmietankę wlać do rondelka, dodać połamaną na kawałki białą czekoladę i podgrzewać, aż składniki się połączą. Śmietanę wystudzić i schłodzić w lodówce minimum 10-12 godzin. Najlepiej zrobić to 1 dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając na koniec krem mascarpone. Truskawki umyć, usunąć szypułki i przekroić na pół.
Pierwszy blat ciasta posmarować kremem, ułożyć połowę truskawek, przykryć drugim kawałkiem, wyłożyć resztę kremu i truskawek, wciskając je delikatnie w krem. Na wierzch położyć bezę. Tort podawać od razu lub schłodzić 2-3 godziny w lodówce.
Ja jestem wielką fanką bezy 🙂 potrafię odmówić sobie innych słodkości, ale bezie nie potrafię się oprzeć. Zachęcił mnie Twój przepis i postanowiłam go wypróbować. Ciasto wyszło przepyszne! Moje znajome spróbowały i były zachwycone. od razu prosiły o przepis. Taki tort z pewnością będzie jednym z moich ulubionych deserów 🙂