Tradycyjny schabowy marynowany w mleku i cebuli
Składniki
- 4 plastry schabu
- pół szklanki mleka
- 1 cebula
- 1duże jajko lub 2 małe
- szklanka bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia lub smalec
Instrukcje
Schab umyć, doprawić z każdej strony solą i pieprzem i włożyć do miseczki z mlekiem. Cebulę pokroić w talarki, dodać do mięsa. Odłożyć do marynowania na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki.
Jajko wbić do głębokiego talerza, rozbełtać widelcem i lekko posolić i popieprzyć. Na duży talerz wysypać bułkę tartą. Mięso rozłożyć na desce i każdy kawałek rozbić tłuczkiem. Obtoczyć w jajku a następnie w bułce tartej. Rozgrzać smalec lub olej i smażyć z każdej strony na złoty kolor. Odsączyć na papierze kuchennym z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką. Polecamy też naszą nietypową wersję z frytkami z batatów.