Wegański krem z dyni z mleczkiem kokosowym, kurkumą i imbirem
Składniki
- 1 dynia hokkaido
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm korzenia imbiru
- 3 cm korzenia kurkumy lub 1 łyżeczka suszonej
- 1 duża cebula
- 2 ziemniaki
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 3 łyżki oliwy
- sól i świeżo mielony pieprz
- 1 litr bulionu lub wody
- pół łyżeczki przyprawy curry opcjonalnie
- 4 łyżki prażonych pestek dyni, słonecznika oraz orzeszków pinii
- świeża kolendra do dekoracji
Instrukcje
W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek oraz obrany i pokrojony imbir i kurkumę. Smażyć na małym ogniu kilka minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Dynię umyć, przekroić na pół, wydrążyć pestki i pokroić na mniejsze kawałki. Wlać bulion lub wodę i gotować pod przykryciem około 15 minut. Dodać mleczko kokosowe, sól i pieprz oraz przyprawę curry jeśli jej używamy. Zmiksować blenderem na puree. Podawać od razu z prażonymi pestkami dyni, słonecznika oraz orzeszkami pinii. Udekorować kolendrą.