Zupa gulaszowa z kurczakiem i soczewicą
Pyszna, czerwona zupa gulaszowa w wersji fit z kurczakiem i soczewicą. Jest bardzo sycąca, lekko pikantna i bardzo rozgrzewająca. Polecamy zwłaszcza jesienią, gdy za oknem szaro, zimno i ponuro.
Składniki
- 1 pierś z kurczaka
- pół szklanki czerwonej soczewicy
- 2 papryki
- 3 pomidory
- 5 łyżek przecieru lub passaty pomidorowej
- 1 marchew
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 litry bulionu
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- kawałek papryszki chili lub szczypta suszonych płatków chili
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy
Instrukcje
W dużym garnku rozgrzać oliwę, wsypać pokrojoną cebulę i czosnek, zeszklić i dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Ziemniaki i marchew obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Wsypać przyprawy: paprykę, oregano, liście laurowe i ziele angielskie, papryczka chili.
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i dodać do garnka. Zalać całość bulionem, gotować 5 minut. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do zupy razem z przecierem pomidorowym i łyżeczką cukru. Wsypać czerwoną soczewicę i przykryć garnek pokrywką. Gotować 20 minut na małym ogniu.