Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z serem feta i makaronem
Zupa pomidorowa to numer jeden wśród wszystkich zup. Nasza propozycja to bardziej delikatny krem ze świeżych pomidorów, który jest lekki, kremowy, pełen smaków. W połączeniu z makaronem i serem feta tworzy idealne danie na lato. Równie dobrze smakuje podawany z chrupiącą bagietką lub ryżem. Polecamy!
Składniki
- 1 kg pomidorów
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- pół pora (biała część)
- 2 ząbki czosnku
- łyżka cukru
- sól i świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 3 szklanki wody
- gałązka lubczyku
- po pół pęczka kopru i pietruszki
- 2 liście laurowe
Instrukcje
W dużym garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojoną por, marchew, pietruszkę i seler. Chwilę podsmażyć, dodać czosnek, liście laurowe i wlać 1 szklankę wody. Zagotować.
Pomidory zalać wrzątkiem, obrać ze skóry, usunąć szypułki i dodać do garnka. Poddusić kilka minut, następnie wlać pozostałe 2 szklanki wody, wrzucić związane pęczki kopru, pietruszki i lubczyku. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Przykryć i gotować około 15 minut.
Po tym czasie wyjąć liście laurowe i pęczki ziół i całość zblendować a następnie przetrzeć przez sito do innego garnka, aby pozbyć się pestek pomidorów. Dzięki temu zupa jest jedwabiście kremowa i gładka.
Podawać z makaronem i pokruszonym serem feta z kropelką oliwy z oliwek. Smacznego!
Pyszna pomidoróweczka 🙂
Pozdrowionka 🙂
Zgadzam się, jest przepyszna :)! Pozdrawiam 🙂
ta zupa wygląda obłędnie! :))
Dziekuję 🙂 i tak też smakuje 🙂
Ciekawa wersja pomidorowej. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 🙂