Żurek na zakwasie z ziemniakami i białą kiełbasą
Składniki
- 4 kawałki białej kiełbasy
- 400 ml zakwasu na żurek
- 2 marchewki
- 6-7 ziemniaków
- 4 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki chrzanu
- łyżka majeranku
- kilka łyżek słodkiej śmietany lub takiej do zup i sosów
- sól i pieprz do smaku
- łyżka oliwy
- opcjonalnie kilka suszonych grzybów
Instrukcje
Kiełbasę, pokrojoną marchew i ziemniaki zalać około 2 litrami wody. Dorzucić liście laurowe i ziele angielskie i ewentualnie suszone grzyby. Gotować do miękkości warzyw a następnie wyjąć kiełbasę i wlać zakwas na żurek. Kiełbasę pokroić w plasterki i wrzucić ponownie do zupy. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej pokrojoną drobno cebulę. Cebulę razem z pokrojonym czosnkiem dodać do zupy. Doprawić chrzanem, majerankiem, solą i pieprzem. Na koniec odlać odrobinę zupy do miseczki, wymieszać ze śmietaną i wlać ponownie do zupy. Całość zagotować. Można podawać z ugotowanym jajkiem. Smacznego!
Polecam! Pyszny żurek.