Medaliony z indyka z marchewką i groszkiem
Składniki
- 400 g polędwiczek z indyka
- 3 marchewki
- 1 szklanka mrożonego, zielonego groszku
- 200 ml śmietany słodkiej lub 18% do zup i sosów
- łyżka oliwy
- 1 mała cebula
- sól i pieprz do smaku
- Puree z dynią:
- 4 ziemniaki
- kawałek dyni, ok. 200 g
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mleka
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje
Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w plastry. Każdy plaster oprószamy solą i pieprzem. Podsmażamy na patelni z każdej strony na złoty kolor. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i cebulę, wlewamy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Dolewamy śmietankę i wrzucamy zielony groszek. Doprawiamy solą i pieprzem i w razie potrzeby dolewamy kilka łyżek wody. Dusimy 3-4 minuty, aż groszek będzie miękki.
Puree z dynią:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w kostkę dynię. Odcedzić, dodać masło i mleko i utłuc tłuczkiem na gładko. Jeśli chcemy uzyskać mus, można dodać więcej mleka. Podawać z polędwiczkami.